Men moet de waarheid niet verwarren met de mening van de meerderheid.
A. Janssens

donderdag 3 maart 2011

Handleiding voor de doorwinterde pendelaar


 Elke dag naar Brussel pendelen, begint na een tijdje zijn tol te eisen. Je zoekt allerlei manieren om de reis minder lastig en lang te maken.
Ik zet mijn pendeltips even op een rijtje:

1. Ken je opstap -en afstapplek

Vele pendelaars hebben een vaste opstapplek. Ook ik heb zo'n plek. Het is vaak de plek op het perron waar een deur van de trein ongeveer stopt. Je weet dat omdat de trein bijna altijd op hetzelfde perron, op dezelfde plaats stopt.
Het is ook de plek die dicht bij de uitgang op het perron van je bestemming stopt. Mijn afstapplek bij uitstek is dicht bij de roltrap richting de metro in Brussel Centraal. Het duurt even voor je jouw plekje kent en uitgedokterd hebt maar het spaart toch wat tijd uit.

2. Instappen en drummen ?

Reizigers die elke dag naar Brussel reizen, hebben meestal geduld. Ze hebben misschien in hun eerste pendeldagen wat gedrumd maar na een tijdje geef je dat op en blijf je gewoon kalm en hoffelijk. Niemand wil zijn dag beginnen met een vrouw die je de huid vol scheld omdat ze niet meteen kan opstappen. Je opstapplekje zorgt er bovendien voor dat je vaak een zitplaats hebt.

3. Ruimte of hoffelijkheid?

Soms heb je zo'n dag dat je ruimte wil op de trein: een zitplaats én een plaats voor je handtas, jas en sjaal. Een zitruimte met vier plaatsen is daar de beste plek voor. Zo kan er nog iemand tegenover jou komen zitten én behoud je jouw ruimte. Een zitruimte met twee zitplaatsen is 'gevaarlijker'. Als er dan iemand naast jou komt zitten, zit je wat 'opgesloten'.
Als je opmerkt dat er veel reizigers zijn, ben je wel hoffelijk en haal je je gerief weg. Je hoeft niet onnodig plaatsen bezet te houden.

4. Eerste klasse?

Wat als de trein volledig volzet is en in de eerste plaatsen zijn er nog plaatsen? Ik ga uit van het principe van 'je betaalt voor een zitplaats'. Als de volledige trein volzet is en er zelfs in de gangpaden geen plaatsen meer zijn, dan ga ik zonder schaamte in eerste klas zitten. De treinconducteur zal er wel begrip voor hebben.


5. Boek lezen

Ik heb vaak weinig tijd om boeken te lezen. Je kan de "verloren reistijd' mooi benutten door een boek te lezen. Eentje die je al heel lang wilt lezen maar er de tijd niet voor vindt. Het lezen van een boek op de trein, doet de tijd ook snel voorbijgaan.







Veel reisplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten