Men moet de waarheid niet verwarren met de mening van de meerderheid.
A. Janssens

dinsdag 18 januari 2011

Het perfecte slaapliedje ?


"Slaap kindje slaap, daar buiten loopt een schaap. Een schaap met witte voetjes, dat drinkt zijn melk zo zoetjes...." Had ik maar een eenvoudig slaapliedje nodig om mijn geest 's avonds rust te gunnen en diep in slaap te vallen. Het helpt kindjes om in slaap te vallen? Maar wat voor volwassenen?

Een dik jaar al heb ik problemen om in slaap te vallen... En ik voel dat ik er eens over moet schrijven want volgens recent onderzoek lijdt tien tot twintig procent van de Belgische bevolking aan slapeloosheid. Ik ben dus niet alleen, maar je moet het wél alleen oplossen.
Eerst probeer je een oplossing te vinden op een zo 'natuurlijk' mogelijke manier:  kalmeerpilletjes van kruiden, rescue, kalmerende theetjes, sporten, mindfullness en yoga. Je hoopt zo dat het zal helpen en daar ligt al de eerste fout. "Slapen is zo natuurlijk als ademen en eten voor een mens", dixit mijn moeder. En mijn moeder die is zo wijs als een oude Griekse filosoof.
Slapen is dus iets natuurlijk, iets vanzelfsprekend. Waarom lijden sommige mensen dan aan slapeloosheid?
Ik vermoed dat er een psychologisch probleem (ik ben geen psychologe) aan de basis van het probleem ligt. En vervolgens sleurt je focus op slapen je in een vicieuze cirkel van slapeloosheid. De angst om niet in slaap te vallen zorgt er voor dat je niet kunt slapen.
Al die natuurlijke hulpmiddeltjes zijn sowieso niet slecht, maar het zorgt er voor dat je al uren op voorhand nadenkt over het moment dat je wilt gaan slapen. Iemand die moeilijk in slaap valt, kan gewoon niet stoppen met daar aan te denken. "Zal ik kunnen slapen?","Hoe lang zal ik nu weer wakker liggen?", "Hoe moe zal ik morgenvroeg zijn?", ...Een mens zou voor minder gek worden en zijn oor afsnijden à la Van Gogh.
Als 2011 het jaar is waarin de gemiddelde vlaming de ideale partner aan de haak wil slaan, de job van zijn dromen wil binnenhalen en leuke nieuwe mensen wil leren kennen, dan is 2011 voor mij (en zo'n vijftien procent van de Vlamingen) het jaar waarin ik geen gedachte meer aan slaap wil verspillen.
Ik moet dan ook gewoon de wijsheid van mijn moeder opvolgen: "hoe minder je er over nadenkt, hoe beter het zal gaan." En nu wil er geen woord meer aan vuil maken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten